Språkskolan investerar i den första industriroboten för att svara upp mot regeringens nya krav

Siv Stenlund med industrirobot från Fanuc.

Språkskolan i Umeå har, i ett samarbete med RobotCenter Norr och Fanuc, skaffat en egen industrirobot för att erbjuda sina elever i grundskolan programmeringsutbildning i enlighet med regeringens nya krav. Språkskolan som följer den nationella läroplanen med extra fokus på språk visar nu vägen hur programmering ska introduceras i skolorna i framtiden.

Siv Stenlund, skolchef/VD förklarar “När man ser hur snabbt barn lär sig olika språk redan i unga år blir man mycket inspirerad. Vi har funnits i Umeå sedan 1995, med vår språkprofil främst inriktad på de ledande europeiska språken, samt kinesiska som tillval. Programmering är bara ett annat språk. För att göra undervisningen i programmering så intressant som möjligt, har vi nu fått denna unika möjlighet att använda en ultramodern Vision-guidad industrirobot från Fanuc.

För att genomföra denna satsning på ett genomtänkt sätt har vi fått full support av en lokal entreprenör, RobotCenter Norr AB samt världens största robottillverkare Fanuc. Som första grundskola i Sverige så introducerar vi vår nya utbildningsrobot för elever och föräldrar vid skolstarten måndag 21 augusti kl. 09.30”

Pressrelease från Fanuc: Språkskolan get first Education Robot Cell
Information från Skolverket: Skolverket diigitalisering
Posted in Skolchefsbloggen | Leave a comment

Slalom

Slalom

Så började det

Människor började åka skidor för ungefär 5000 år sedan. Enligt den historiska efterforskningen var det norrmännen som började med skidor. På den tiden så använde man skidor för att frakta saker och i jakt på terräng med mycket snö på vägarna. Skidor var också bra för soldaterna som patrullerade alla gränser på vintrarna. Sedan började skidåkning spridas till Ryssland och Skandinavien. Det första störtloppet var i Oslo 1850. Sedan spreds det till övriga Europa och till USA och Schweiz.

Intresset i världen

Intresset på den alpina sporten tog fart på allvar 1967 då den schweiziske journalisten Serge Lang skapade världscupen. Intresset är av naturliga skäl som störst i alpländerna. Österrike har med sina resurser har hållit sig i toppen medan andra alpländer som Schweiz, Italien inte har fått lika mycket snö.

Intresset i Sverige

Intresset för utförsåkningen blev bara större och större i vårt land då Ingemar Stenmark inledde sin fantastiska segerrika karriär 1974. Sedan dess har vårt land fått fram framgångsrika åkare som Thomas Fogdö, Jonas Nilsson, Fredrik Nyberg, Pernilla Wiberg och Anja Pärson som gör att sporten har varit och fortfarande är den mest framgångsrika blågula vintersporten internationellt.

Kuriosa

1984 fick Ingemar Stenmark inte ställa upp i OS eftersom han åkte på så kallad B-licens och ansågs som professionell. Sedan 1936 blev det kombination för damer och herrar. Kombination är när man åker sitt första åk och pinnarna är täta ihop och sedan är det vanlig storslalom som är normal och pinnarna är längre ifrån varandra.

Olika varianter i slalom

Det finns olika varianter. Det finns friåkning, störtlopp, super G, slalom och storslalom. När man ska åka super G så ska man inte vara rädd för snabb fart för man åker riktigt snabbt och du måste ha snabba fötter för att svänga vid varje pinne. Man brukar också åka i terräng, det beror på vilken bansättning som finns.

Av Abdullah, år 6

Posted in Skoltidning nr 1 | Tagged , , , , , | Leave a comment

Försäljning till förmån för flyktingkrisen

Språkskolan har sålt kolaburkar till förmån för människor på flykt. 2016-05-12 gjorde vi en insättning på 3889 kr till UNHCR och vi hoppas på att kunna bidra med mer framöver. Tack till alla som köpt och bidragit.

Posted in Skolbloggen | Leave a comment

Informationsmöte om nya förskolan

Förskolan håller informationsmöte om nya förskolan för alla föräldrar, nya som gamla, 25/5 kl. 18:30-20:00 i Språkskolans matsal. Välkomna!

Posted in Nyheter Mariehem, Nyheter Öst på stan, Nyheter Startsidan | Leave a comment

3:orna önskar GLAD PÅSK

IMG_0820

I dag har åk 3 på Språkskolan påskpysslat med slöjdlärarna

Posted in Slöjdbloggen | Leave a comment

Påskfest 23/3

Onsdag den 23/3 har avd. Draken och Vulkanen gemensam Påskfest! Barnen får komma utklädda och förmiddagen bjuder på små överraskningar och roliga aktiviteter! 🙂

Posted in 6. Nyheter, Nyheter Öst på stan | Leave a comment

Rocka sockorna 21/3

Måndag 21/3 är vi på avd. Draken och Vulkanen med och ”Rockar sockorna.” En dag då vi har olika strumpor på, för att uppmärksamma ”Internationella Downs syndromdagen” och hylla att olika är bra!

Posted in 6. Nyheter, Nyheter Öst på stan | Leave a comment

Vernissage torsdagen den 3/3

Torsdagen den 3/3 kl. 14.00-16.00 bjuder vi på avd. Draken in föräldrar och syskon till Vernissage. Varmt välkomna!

Posted in 6. Nyheter, Nyheter Öst på stan | Leave a comment

Vernissage

Under vecka 9 bjuder vi in till vernissage på förskolan. Vi bjuder på fika.

Tisdag den 1 mars kl. 14-15.30 Trollskogen

Onsdag den 2 mars kl. 13.30-15.30 Honungsburken

Torsdag den 3 mars kl. 13.30-15.30 Höga Berget

Posted in Nyheter Mariehem | Leave a comment

Språkförskolan Marielund

Oj vad tiden går fort! Så här har utvecklingen av vår nya förskolebyggnad sett ut. Den kommer att bli klar under höstterminen och ligga intill grundskolan på Skärvstensgatan.

Posted in 3. Förskolebloggar, 4. Vloggar, Marielund | Leave a comment
Facebook
Facebook
YouTube
INSTAGRAM
Google+
Google+
http://sprakskolan.com/blogg
Twitter
LinkedIn