Nummer 1

Första numret av skoltidningen.

Slalom

Slalom

Så började det

Människor började åka skidor för ungefär 5000 år sedan. Enligt den historiska efterforskningen var det norrmännen som började med skidor. På den tiden så använde man skidor för att frakta saker och i jakt på terräng med mycket snö på vägarna. Skidor var också bra för soldaterna som patrullerade alla gränser på vintrarna. Sedan började skidåkning spridas till Ryssland och Skandinavien. Det första störtloppet var i Oslo 1850. Sedan spreds det till övriga Europa och till USA och Schweiz.

Intresset i världen

Intresset på den alpina sporten tog fart på allvar 1967 då den schweiziske journalisten Serge Lang skapade världscupen. Intresset är av naturliga skäl som störst i alpländerna. Österrike har med sina resurser har hållit sig i toppen medan andra alpländer som Schweiz, Italien inte har fått lika mycket snö.

Intresset i Sverige

Intresset för utförsåkningen blev bara större och större i vårt land då Ingemar Stenmark inledde sin fantastiska segerrika karriär 1974. Sedan dess har vårt land fått fram framgångsrika åkare som Thomas Fogdö, Jonas Nilsson, Fredrik Nyberg, Pernilla Wiberg och Anja Pärson som gör att sporten har varit och fortfarande är den mest framgångsrika blågula vintersporten internationellt.

Kuriosa

1984 fick Ingemar Stenmark inte ställa upp i OS eftersom han åkte på så kallad B-licens och ansågs som professionell. Sedan 1936 blev det kombination för damer och herrar. Kombination är när man åker sitt första åk och pinnarna är täta ihop och sedan är det vanlig storslalom som är normal och pinnarna är längre ifrån varandra.

Olika varianter i slalom

Det finns olika varianter. Det finns friåkning, störtlopp, super G, slalom och storslalom. När man ska åka super G så ska man inte vara rädd för snabb fart för man åker riktigt snabbt och du måste ha snabba fötter för att svänga vid varje pinne. Man brukar också åka i terräng, det beror på vilken bansättning som finns.
Av Abdullah, år 6

Posted in Nummer 1 | Tagged , , , , , | Leave a comment