Slöjd ht 2018

 

 

Posted in Elevblogg, Slöjdbloggen | Leave a comment

Bakrecept – vi bakar bullar på "Media & Kommunikation"


https://www.youtube.com/watch?v=7EoSxHIsWFU

Posted in Elevblogg | Leave a comment

Språkskolan investerar i den första industriroboten för att svara upp mot regeringens nya krav

Siv Stenlund med industrirobot från Fanuc.

Språkskolan i Umeå har, i ett samarbete med RobotCenter Norr och Fanuc, skaffat en egen industrirobot för att erbjuda sina elever i grundskolan programmeringsutbildning i enlighet med regeringens nya krav. Språkskolan som följer den nationella läroplanen med extra fokus på språk visar nu vägen hur programmering ska introduceras i skolorna i framtiden.
Siv Stenlund, skolchef/VD förklarar “När man ser hur snabbt barn lär sig olika språk redan i unga år blir man mycket inspirerad. Vi har funnits i Umeå sedan 1995, med vår språkprofil främst inriktad på de ledande europeiska språken, samt kinesiska som tillval. Programmering är bara ett annat språk. För att göra undervisningen i programmering så intressant som möjligt, har vi nu fått denna unika möjlighet att använda en ultramodern Vision-guidad industrirobot från Fanuc.
För att genomföra denna satsning på ett genomtänkt sätt har vi fått full support av en lokal entreprenör, RobotCenter Norr AB samt världens största robottillverkare Fanuc. Som första grundskola i Sverige så introducerar vi vår nya utbildningsrobot för elever och föräldrar vid skolstarten måndag 21 augusti kl. 09.30”

Pressrelease från Fanuc: Språkskolan get first Education Robot Cell
Information från Skolverket: Skolverket diigitalisering
Posted in Skolchefsbloggen | Leave a comment

Slalom

Slalom

Så började det

Människor började åka skidor för ungefär 5000 år sedan. Enligt den historiska efterforskningen var det norrmännen som började med skidor. På den tiden så använde man skidor för att frakta saker och i jakt på terräng med mycket snö på vägarna. Skidor var också bra för soldaterna som patrullerade alla gränser på vintrarna. Sedan började skidåkning spridas till Ryssland och Skandinavien. Det första störtloppet var i Oslo 1850. Sedan spreds det till övriga Europa och till USA och Schweiz.

Intresset i världen

Intresset på den alpina sporten tog fart på allvar 1967 då den schweiziske journalisten Serge Lang skapade världscupen. Intresset är av naturliga skäl som störst i alpländerna. Österrike har med sina resurser har hållit sig i toppen medan andra alpländer som Schweiz, Italien inte har fått lika mycket snö.

Intresset i Sverige

Intresset för utförsåkningen blev bara större och större i vårt land då Ingemar Stenmark inledde sin fantastiska segerrika karriär 1974. Sedan dess har vårt land fått fram framgångsrika åkare som Thomas Fogdö, Jonas Nilsson, Fredrik Nyberg, Pernilla Wiberg och Anja Pärson som gör att sporten har varit och fortfarande är den mest framgångsrika blågula vintersporten internationellt.

Kuriosa

1984 fick Ingemar Stenmark inte ställa upp i OS eftersom han åkte på så kallad B-licens och ansågs som professionell. Sedan 1936 blev det kombination för damer och herrar. Kombination är när man åker sitt första åk och pinnarna är täta ihop och sedan är det vanlig storslalom som är normal och pinnarna är längre ifrån varandra.

Olika varianter i slalom

Det finns olika varianter. Det finns friåkning, störtlopp, super G, slalom och storslalom. När man ska åka super G så ska man inte vara rädd för snabb fart för man åker riktigt snabbt och du måste ha snabba fötter för att svänga vid varje pinne. Man brukar också åka i terräng, det beror på vilken bansättning som finns.
Av Abdullah, år 6

Posted in Nummer 1 | Tagged , , , , , | Leave a comment

Försäljning till förmån för flyktingkrisen

Språkskolan har sålt kolaburkar till förmån för människor på flykt. 2016-05-12 gjorde vi en insättning på 3889 kr till UNHCR och vi hoppas på att kunna bidra med mer framöver. Tack till alla som köpt och bidragit.

Posted in Skolbloggen | Leave a comment

3:orna önskar GLAD PÅSK

IMG_0820
I dag har åk 3 på Språkskolan påskpysslat med slöjdlärarna

Posted in Elevblogg | Leave a comment

Några slöjdalster

Slöjd 054Slöjd 005 Slöjd 048 Slöjd 047 Slöjd 052

Posted in Elevblogg, Slöjdbloggen | Leave a comment

Carte postale Taymieh

Salut!
Ça va bien et toi? Je suis à Paris aujourd’hui. Il fait très beau et chaud, 30 degrés. La Tour Eiffel est très haute. Il y a beaucoup de cafés et j’ai mangé de la mousse de chocolate dans les restaurants j’ai mangé  le Coq au Vin, c’est très bon. J’ai goûté les escargots et c’est dégoûtant ! j’aime faire du shopping et il y a beaucoup de magazines.
Je suis avec mon amie Sara. Elle aime la France et elle veut y démenager. Sara est très belle et drôle. J´habite chez mon cousin, ill est assez vieux mais trés gentil.
Demain je vais goûter des cuisses de grenouilles avec mon amie Sara et nous allons profiter du soleil sur la plage et je crois nous allons faire plus du shopping.
Je dois aller parce que nous allons manger
Bisous
/Taymieh

Posted in Elevblogg | Tagged , , , | Leave a comment

Invigning

Idag var det invigning av språkförskolans bygge, man fick hamburgare, festis och ballonger. Förskolebarnen fick också gympaväska och reflex. I hamburgaren fick man välja mellan ketchup, dressing, båda eller inget.
Det fanns också en tipsrunda.
Förskolebarnen fick gjuta händer också.
Lova och Namir, åk 4

Posted in Elevblogg | Tagged , , , , , | Leave a comment

Språkskolan har en läsvecka

V 46 -47 hade språkskolan en läsvecka.
Den här veckan så läste 4an och 5an tillsammans i grupper.
När man läst den första boken så skulle man skriva vad man tyckte om boken och vad den handlade om.
På många svenska-lektioner så läste man. Det fanns många olika böcker, några roliga, några spännande mm.
 Hugo och Jack, år 4

Posted in Elevblogg | Tagged , , , | Leave a comment