Skolchefsbloggen

Språkskolan investerar i den första industriroboten för att svara upp mot regeringens nya krav

Siv Stenlund med industrirobot från Fanuc.

Språkskolan i Umeå har, i ett samarbete med RobotCenter Norr och Fanuc, skaffat en egen industrirobot för att erbjuda sina elever i grundskolan programmeringsutbildning i enlighet med regeringens nya krav. Språkskolan som följer den nationella läroplanen med extra fokus på språk visar nu vägen hur programmering ska introduceras i skolorna i framtiden.
Siv Stenlund, skolchef/VD förklarar “När man ser hur snabbt barn lär sig olika språk redan i unga år blir man mycket inspirerad. Vi har funnits i Umeå sedan 1995, med vår språkprofil främst inriktad på de ledande europeiska språken, samt kinesiska som tillval. Programmering är bara ett annat språk. För att göra undervisningen i programmering så intressant som möjligt, har vi nu fått denna unika möjlighet att använda en ultramodern Vision-guidad industrirobot från Fanuc.
För att genomföra denna satsning på ett genomtänkt sätt har vi fått full support av en lokal entreprenör, RobotCenter Norr AB samt världens största robottillverkare Fanuc. Som första grundskola i Sverige så introducerar vi vår nya utbildningsrobot för elever och föräldrar vid skolstarten måndag 21 augusti kl. 09.30”

Pressrelease från Fanuc: Språkskolan get first Education Robot Cell
Information från Skolverket: Skolverket diigitalisering
Posted in Skolchefsbloggen | Leave a comment

Halloween-hälsning

Halloween
Halloweenfest med delägarna deras familjer på skolan. Hoppas ni hade en lika trevlig halloween som vi hade 🙂

Posted in Skolchefsbloggen | Tagged | Leave a comment

Inga vinster

Midsommar på Språkförskolan
I onsdags var det filminspelning på Språkskolan. Mina kollegor Larissa och Anna fick tillsammans med mig svara på frågor om hur vi gör i vår skola om vi får ett överskott något år. Det var filmare från Companion, som är en intresseorganisation för kooperativ och föreningar i Sverige.
Vårt svar är att vi alltid låter pengarna gå tillbaka till verksamheten. Vi har aldrig delat ut några vinster till delägarna. Det är självklart att det är barnen och eleverna som ska få det bästa vi kan göra för dem. Det är därför skolan och förskolan finns, för deras skull. Jag kan inte förstå hur någon kan använda sig av deras pengar för att ta ut vinster åt sig själv.
Det finns väldigt många skolor och förskolor som drivs “som enskild verksamhet”, dvs inte kommunalt. De allra flesta av dessa tror jag delar min uppfattning att det inte är vinstutdelning som är viktigt, det är att man har en bra verksamhet.

Posted in Skolchefsbloggen | Tagged | Leave a comment

Invigning!

Igår var det invigning av skolan! Det blev både sol och mycket folk som kom, omkring 500 personer.Invigning av Språkskolans nya lokaler!
Tal och klipp av bandet. Jag skulle hålla ett kort tal, innan Ulf Nordwall från Peab och Håkan Martinell från Balticgruppen. Jag brukar inte vara nervös att prata inför grupper, men nu hade jag riktigt fladder i magen. Det kändes så stort och overkligt. Det som vi kämpat för så länge, en ny fin skola är verklighet. Jag har svårt att tro det är sant.Det är också en väldigt speciell känsla, eftersom det var jag och min man Jan som startade Språkförskolan för snart 20 år sedan. Han avled i våras, så han fick inte vara med om gårdagen. Men jag vet att han skulle ha varit oerhört stolt och glad.
Café Cupkake
Några cupcakes finns kvar, nån hamburgare också, men det mesta gick åt. Kul!
Om man ville fick man ge ett bidrag till Bris, eftersom vi bjöd på allt fika och burgare. Vi ska räkna ihop det på måndag, hoppas vi fick ihop en del till dem.
Skattjaktsstationer
Skattjakten med stationer var lite klurig, men jag tror alla som var med hittade allt till slut. Då fick man göra ett besök i skattkammaren för priser och kuponger till caféet och hamburgarna.
Aktiviteter
Hoppborgen hann jag inte med att prova, men det såg skojigt ut. Musikunderhållningen med “Par i Damer” var toppenbra, HannaPannaPirat hade som vanligt en lång kö vid sitt bord, hon gör så fina ansiktsmålningar. IKEA kom från Sundsvall med en egen fiskdamm, det uppskattade vi!
Det var sol, musik, picknick och trevliga människor. Tack alla ni som kom och all personal som hjälpte till att ordna denna toppendag.

invigningstalare
Håkan Martinell, VD Balticgruppen Fastighet AB. Siv Lundin, skolchef Språkskolan.
Margareta Rönngren, ordf. För- och grundskolenämnden Umeå Kommun.
Ulf Nordwall, projektledare PEAB.

Jag är också jätteglad över alla blommor och presenter vi fick 🙂
/Siv

Posted in Skolbygge, Skolchefsbloggen | 1 Comment

Besiktning av utemiljön

Idag var det dags för besiktningar av lekredskapen på skolgården. Sedan en besiktning av hela utemiljön. Allt är inte klart ännu, det fattas en del saker men jag hoppas det går snabbt att få till det mesta snart.
Imorgon är det invigning! Jag hoppas på sol och många som vill komma och fira med oss 🙂

Posted in Skolbygge, Skolchefsbloggen | Leave a comment

Jan Björklund

Igår (tisdag 12/8) träffade jag utbildningsminister Jan Björklund, vid en företagarlunch på Rex.
Jag bjöd in honom till ett besök på vår nya skola, får se om det går att ordna. Språkskolan har haft honom på besök tidigare, då vi fanns på Berghem och var rätt så nystartade.
Det var i alla fall ett trevligt avbrott med en lunch, i allt arbete inför vår skolas invigning på lördag.
/Siv

Posted in Skolchefsbloggen | Leave a comment