Lördagen den 14:e spetember följde det med en bilaga i Västerbottens-Kuriren. I denna bilaga fanns det med en artikel om Språkskolans inblandning i EU-projektet ”Happiness and Harmony across Europe”. Hela tidningen finns att läsa här och artikeln finns på sidan 16. Det går också bra att klicka på bilden här under för att få upp artikeln i större format.
EU-projekt
Reportage från Språkskolan i See-bilagan i VK
Lärare från sju länder möttes i Umeå
Reportage i P4 Västerbotten
P4 Västerbotten hade i söndags ett inslag om EU-projektet ”Happiness and Harmony across Europe” som Språkskolan är med i och var värdar för 17-22 mars 2013.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5483793
Inslag i TV4 Nyheterna Umeå
TV4 Nyheterna Umeå hade idag, tisdag 19/3, ett inslag om EU-projektet ”Happiness and Harmony across Europe” som Språkskolan, tillsammans med skolor från Norge, England, Belgien, Litauen, Cypern och Turkiet, är en del av. Projektets huvudsakliga syfte är att förbättra välmåendet för barn mellan 2 till 8 år och den här veckan är Språkskolan värd för det sista och avslutande mötet i projektet.
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-ume%C3%A5?video_id=2306503
EU-vecka i Umeå!
På söndag den 17 mars kommer tjugofem gäster från olika europeiska länder till Umeå och Språkskolan för att ha ett sista möte i projektet Happiness and Harmony across Europe.
Under veckan kommer vi att blanda möten med nöje, bland annat ska vi äta en vikingamiddag, åka hundsläde, kärna smör och klappa älgar!
Projektet har varit väldigt roligt och mycket lärorikt och vi hoppas att få vara med i fler projekt i framtiden!
/Anna Lundin, projektledare
EU-möte i Umeå
Datumet för mötet här hos oss i Sverige är nu bestämt, och vi kommer att vara värdar för det sista projektmötet den 17-22 mars 2013!
Det ska bli jättekul att få visa hur vi arbetar samt vår stad och våra traditioner!
Projektledare, förskolerektor och skolchef på besök i Cypern, oktober 2012.
Solhälsning
Här kommer även ett smakprov ur de dokument vi arbetar med inom projektet!
Solhälsningen är en klassisk serie av Hatha Yoga-övningar som sägs stärka
hela kroppen.
Stå upp rakt med fötterna ihop och handflatorna bön-liknande framför bröstet. Känn
medvetenhet om hela kroppen. Slappna av och börja andas. Detta etablerar ett tillstånd av
koncentration och lugn.
Fortsätt andas medan du höjer armarna uppåt och bakåt över huvudet och försiktigt kröker
ryggen. Sträcker magmuskler, tränar dina armar och ryggrad.
Andas ut medan du böjer dig framåt och rör händerna i golvet framför dig. Håll dina
knän olåst om du har någon svaghet i nedre delen av ryggen, huvudet hänger lindring av
magbesvär. Minskar bukfett. Förbättrar matsmältningen och cirkulationen.
Flytta varken händer eller vänster fot, ta höger ben bakåt så långt som möjligt med ett böjt vänsterknä på golvet. Stöd din vikt på båda händerna, vänster fot, höger knä och högerfotens tår. Luta huvudet bakåt, titta upp. Alternativ – vila händerna på knä. Andas in och behåll andetaget. Tonar mage, muskler lår och ben.
Andas ut och placera ditt vänstra ben bakåt bredvid ditt högra ben, tryck ryggen platt som en planka. Andas ut helt. Stärker nerver och muskler i armar och ben.
Håll andan, sänk först ner knäna i golvet, rör sedan golvet med hakan, bröstet, fötter och
händer. Håll skinkorna, lår och mage lyfta. Stärker nerver och muskler i axlar, armar och bröst.
Andas in, slappna av i nedre bålen och böj överkroppen och huvudet bakåt tills armarna är
nästan raka. Flexar ryggrad. Föryngrar nervsystemet.
Andas ut medan du bildar en triangel genom att trycka upp skinkorna. Stärker och sträcker
ischiasnerven och hamstrings. Bygger bentäthet.
Andas in medan du flyttar ditt högra ben framåt tills den vilar på golvet mellan händerna.
Förläng ditt vänster ben bak och luta huvudet bakåt. Eller prova enklare alternativ som visas ovan.
Andas ut och gå tillbaka med foten mot händerna, med huvudet avslappnat och nedåtböjt.
Andas in och ställ dig långsamt upp, sträck armarna bakåt över huvudet, böj ryggen något.
Andas ut och slappna av, igen med händerna i bön.
Efter att ha utfört solhälsningen kan du ta vila lite på rygg. Låt andan komma tillbaka naturligt och märk känslor i kroppen.
Yogasagan "Vedhuggaren"
Språkskolan är med i ett EU-projekt för att främja barn och ungdomars psykiska och fysiska hälsa där det ingår bl.a. yoga. Denna videoupptagning är gjord på sommaravslutningen 2012 där skolans förskoleklass (6-års) gjorde en ”yogasaga”.
Happiness and harmony across Europe
I helgen kom projektledaren, skolchefen och förskolans rektor tillbaka från projektets näst sista möte i Cypern. Det har varit en tuff men lärorik vecka och vi på Språkskolan ser fram emot att vara värdar för nästa möte som prel. ska hållas 17-22 mars 2013.
Vad handlar detta projekt om?
Huvudsakligt syfte med projektet är att förbättra välmåendet för våra barn mellan 2 till 7 år. För att uppnå detta vill vi skapa en lugn inlärningsmiljö, där barnen kan känna sig trygga och ha alla förutsättningar för att kunna utvecklas väl. Vi vill också att barn med särskilda behov ska bli sedda, hörda och få verktyg för att hantera sina svårigheter.
De länder som är med i projektet ”Happiness and harmony across Europe” är Sverige, Norge, England, Belgien, Litauen, Cypern och Turkiet. Projektet kommer att pågå från augusti 2011 till juli 2013.
Deltagarna kommer att besöka varandra vid fyra tillfällen under åren. Första besöket för uppstart av projektet skedde den 2-7:e oktober 2011 i Turkiet. Besöken under projektets gång att se ut på följande sätt:
2011: Oktober – Turkiet
2012: Maj – Norge, Oktober – Cypern
2013: Mars – Språkskolan i Umeå, Sverige
Under det första året har vi gjort förändringar i den fysiska miljön på skolorna, som t ex att börja inreda ett ”quiet space”. Vi har också undersökt hur interaktionen mellan lärare och elev ser ut. Under projektets andra år (som pågår just nu) kommer vi att prova olika sätt att få barn att känna mindre stress, oro, och andra problem samt att hitta verktyg som kan göra detta möjligt.
De olika deltagarna har var sitt ansvarsområde inom projektet. Språkskolans/Sveriges ansvarsområde är ”yoga and relaxation”.
Som ett slutresultat kommer vi förutom att ha skapat en lugn och trygg inlärningsmiljö i våra egna skolor att lägga upp en hemsida med många idéer på hur man kan uppnå detta. På så sätt kan också andra ta del av det vi kommit fram till!